vrijdag 6 september 2013

De teelt van orchideeën

Het is verbazingwekkend hoeveel verschillende orgideesoorte er is. Ongeveer 25 000 verschillende soorten zijn al in de natuur ontdekken , en officiële organisaties erkennen meer dan 100 000 kunstmatige hybride! De omschrijving" kunstmatige hybride "betekent niet dat botanici nieuwe levende organismen uit bodem, water en lucht bestaan. Dergelijke hybride is eerder het product van gecontroleerde kruisbestuiving.

De teelt van orchideeën kunnen gewoontevormend zijn. Partij bewonderaars besteden uren aan om de Latijnse namen van hun gunstelingblomme te bestuderen zodat ze het goed kunnen uitspreken. Waarom worden mensen zo door orchideeën gefascineerd?

Orchideeën die in de natuur gevonden worden evenals die door mensen wordt geteeld, komt in een verscheidenheid maten voor. Er is piepklein orchideeën die het beste met behulp van een vergrootglas bestudeerd kan worden, terwijl andere weer een mooi uitzicht op een vensterbank maken. Een orgideesoort die in het Indonesische regenwoud groeien, kan meer dan 500 kilo weegt!

Orchideeën komen in alle kleuren van de regenboog en in vele vormen voor. Sommige van hen lijken net als bijen, motten en vogels, terwijl anderen die vormen hebben die helemaal niet overeenkomt met wat je al hebt gezien, bijzonder fascinerend kan zijn, vooral voor kwekers. Jarenlang konden alleen de rijken deze prachtige planten veroorloven, maar nu is orchideeën ook beschikbaar voor mensen die niet zo welgesteld is. Hier volgt het verhaal achter de prachtige orchideeën die je vandaag kan genieten.

Mensen bewonderen orchideeën al eeuwenlang, maar kwekers hebben pas vrij recent efficiënte manieren gevonden om ze te kweken. In 1856 heeft de eerste orgideehibried die door de mens gecultiveerd is, bloeide. Maar om deze prachtige maar veeleisende bloemen te kweken, was vaak nogal vermoeiend als plezierig.

Orgideesaadjies is klein - partij als fijn stof .  Het was , en is vaak nog steeds , een uitdaging om zulke piepklein zaadjes te behandelen, maar het grootste probleem was om ze te laten groeien .  Kwekers hebben decennia lang met verschillende materialen en omstandigheden geëxperimenteerd om de juiste medium te vinden waarin orgideesaad zal ontkiemen .  In 1922 heeft Dr.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten